Mam problem jak rozwiązac jednego zadania z wektorów
Oblicz iloczyn mieszany, skalarny i wektorowy wektorów \(\displaystyle{ \vec{a}}\)= [2,-1,4] oraz \(\displaystyle{ \vec{b}}\) = [-3,2,-5]
Dziękuj
Wektory - iloczyn mieszany, skalarny, wektorowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Wektory - iloczyn mieszany, skalarny, wektorowy.
Do iloczynu mieszanego potrzebne są trzy wektory, ja tu widzę dwa.
Żeby obliczyć pozostałe dwa iloczyny, wystarczy wstawić do wzorów. Z czym masz tu problem?
Pozdrawiam.
Żeby obliczyć pozostałe dwa iloczyny, wystarczy wstawić do wzorów. Z czym masz tu problem?
Pozdrawiam.
Wektory - iloczyn mieszany, skalarny, wektorowy.
Nie umie tego rozwiazać. Szukałem rozwiązania tego typu zadania i nie moge go rozwiązać ;/
Proszę o pomoc
Proszę o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Wektory - iloczyn mieszany, skalarny, wektorowy.
Nie bardzo wiem, w czym mam Ci pomóc...do wzorów mam podstawić czy jak?
No to Ok, podstawię:
\(\displaystyle{ \vec{a}\circ \vec{b}=-6-2-20=-28}\)
\(\displaystyle{ \vec{a}\times\vec{b}=\begin{vmatrix} i&j&k\\ 2&-1&4\\ -3&2&-5\end{vmatrix}=[-3,-2,1]}\)
Pozdrawiam.
No to Ok, podstawię:
\(\displaystyle{ \vec{a}\circ \vec{b}=-6-2-20=-28}\)
\(\displaystyle{ \vec{a}\times\vec{b}=\begin{vmatrix} i&j&k\\ 2&-1&4\\ -3&2&-5\end{vmatrix}=[-3,-2,1]}\)
Pozdrawiam.