geo. analityczna. dwa zadanka.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
madziunka007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 3 razy

geo. analityczna. dwa zadanka.

Post autor: madziunka007 »

1. punkty A = (-3,-1) i C = (1,11) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Oblicz pole tego kwadratu.
2. sprawdź, które z punktów A, B, C, takich że A = (2,3) , B = (-3, 2) i C = (2,5), leża na okręgu o równaniu [ ^{} (x+2) + ^{} (x-1) = 20]

Proszę o pomoc.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

geo. analityczna. dwa zadanka.

Post autor: TheBill »

1. Jeżeli \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ C}\) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu, to \(\displaystyle{ |AC|}\) jest przekątną tego kwadratu. Znając długość przekątnej, łatwo obliczyć bok.

2. Wstawiasz te współrzędne to tego równania okręgu i sprawdzasz kiedy są prawdziwe. Jeśli zachodzi równość, to dany punkt leży na tym okręgu
madziunka007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 3 razy

geo. analityczna. dwa zadanka.

Post autor: madziunka007 »

i wszystko jasne. ;d wielkie dzięki!-- 20 sty 2010, o 17:05 --Spojrzysz jeszcze na inne zadanie?

Dwoma wierzchołkami kwadratu ABCD są punkty A = (1,1 ) i B = (8,0).
a) nalezy wyznaczyć współrzędne C i D kwadratu, wiedząc , że jest on wpisany w okrąg o środku S = (4, -3)
wyznaczyłam C = (7, -7) D = (0, -6).
b) oblicz długość L okręgu i pole P koła ograniczonego okręgiem opisanym na kwadracie.

Mam problem z podpunktem b.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

geo. analityczna. dwa zadanka.

Post autor: TheBill »

a) zgadza sie
b) \(\displaystyle{ 2\pi r}\) - wzór na długość okręgu
\(\displaystyle{ \pi r ^{2}}\) - pole koła
madziunka007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 3 razy

geo. analityczna. dwa zadanka.

Post autor: madziunka007 »

dziękuję!
ODPOWIEDZ