1. dwoma wierzchołkami trojkata rownobocznego sa punkty K i L takie że K(0,7) i L (6,-1). Oblicz wysokość tego trojkąta .
2. początek układu współrzędnych jest jednym wierzchołkow rombu abcd . jezeli przekątna BD rombu zawiera sie w prostej o równaniu y=4x-5 , wówczas przekatna AC zawiera sie w prostej o równaniu ???-- 20 sty 2010, o 13:47 --kto pomoże?
dwoma wierzchołkami trojkata rownobocznego sa punkty K i L
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 17:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
dwoma wierzchołkami trojkata rownobocznego sa punkty K i L
1. dwoma wierzchołkami trojkata rownobocznego sa punkty K i L takie że K(0,7) i L (6,-1). Oblicz wysokość tego trojkąta .
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ a= \sqrt{(6-0)^2+(-1-7)^2}.}\)
2. początek układu współrzędnych jest jednym wierzchołkow rombu abcd . jezeli przekątna BD rombu zawiera sie w prostej o równaniu y=4x-5 , wówczas przekatna AC zawiera sie w prostej o równaniu ???
Przekatna AC zawiera się w prostej \(\displaystyle{ y=ax+b}\) przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ (0,0)}\) i prostopadłej do \(\displaystyle{ y=4x-5}\), więc \(\displaystyle{ a \cdot 4=-1 \ i \ b=0.}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ a= \sqrt{(6-0)^2+(-1-7)^2}.}\)
2. początek układu współrzędnych jest jednym wierzchołkow rombu abcd . jezeli przekątna BD rombu zawiera sie w prostej o równaniu y=4x-5 , wówczas przekatna AC zawiera sie w prostej o równaniu ???
Przekatna AC zawiera się w prostej \(\displaystyle{ y=ax+b}\) przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ (0,0)}\) i prostopadłej do \(\displaystyle{ y=4x-5}\), więc \(\displaystyle{ a \cdot 4=-1 \ i \ b=0.}\)