na płaszczyżnie obrano punkty A = (0,6), B = (2,0), C = (8,2)
a) sprawdź czy punkty mogą być wierzchołkami kwadratu
b) jeżeli punkty mogą być wierzcholkami kwadratu, to wynzacz czwarty wierzcholek D i oblicz promien okręgu wpisanego w ten kwadrat.
Proszę o pomoc.
kwadraty w geo. analitycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
kwadraty w geo. analitycznej
Można tak ; jeśli :
\(\displaystyle{ |AB|= |BC|}\) oraz \(\displaystyle{ |AB|^2+|BC|^2=|AC|^2}\) (to to mogą być wierzchołki kwadratu).
\(\displaystyle{ |AB|= |BC|}\) oraz \(\displaystyle{ |AB|^2+|BC|^2=|AC|^2}\) (to to mogą być wierzchołki kwadratu).
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 3 razy
kwadraty w geo. analitycznej
dziękuję. mam jeszcze pytanie do podpunktu b. skoro srodek odcinków |AC| i |BD| ma współrzędne (4,4), a D = (6,8), to jak mam obliczyć promień okręgu wpisanego w ten kwadrat?-- 20 sty 2010, o 10:37 --Dwoma wierzchołkami kwadratu ABCD są punkty A = (1,1 ) i B = (8,0).
a) nalezy wyznaczyć współrzędne C i D kwadratu, wiedząc , że jest on wpisany w okrąg o środku S = (4, -3)
wyznaczyłam C = (7, -7) D = (0, -6).
b) oblicz długość L okręgu i pole P koła ograniczonego okręgiem opisanym na kwadracie.
Mam problem z podpunktem b.
Proszę o pomoc.
a) nalezy wyznaczyć współrzędne C i D kwadratu, wiedząc , że jest on wpisany w okrąg o środku S = (4, -3)
wyznaczyłam C = (7, -7) D = (0, -6).
b) oblicz długość L okręgu i pole P koła ograniczonego okręgiem opisanym na kwadracie.
Mam problem z podpunktem b.
Proszę o pomoc.