Rownanie stycznej do okregu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Jamoniska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 17 sty 2010, o 14:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: olsztyn

Rownanie stycznej do okregu

Post autor: Jamoniska »

napisz rownanie stycznej do okregu o rownaniu \(\displaystyle{ (x-1)^{2}+(y-6)^{2}=25}\) przechodzacej przez punkt P(5,3)
filip.wroc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 17 sty 2010, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Pomógł: 13 razy

Rownanie stycznej do okregu

Post autor: filip.wroc »

beda dwie takie proste. jak do tego dojsc?
1. ten okrag, jak widac, ma srodek w (1, 6), a promien = 5.
2. proste musza byc oddalone dokladnie o promien od srodka. skorzystaj ze wzoru na odleglosc punktu od prostej
3. bedziesz mial cala klase tych prostych. podstaw za y 3 a za x 5 (czyli zauwaz ze ta prosta musi przechodzic przez P = (5, 3)) i wylicz wspolczynniki tych prostych.
Jamoniska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 17 sty 2010, o 14:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: olsztyn

Rownanie stycznej do okregu

Post autor: Jamoniska »

dzieki wielkie ale nic mi to nie mowi niestety...jestem noga z matematyki i takie przekazanie rozwiazania mi nie pomoze.Czy moglabym prosic bardziej szczegolowo??
ODPOWIEDZ