Wzajemne położenie okręgów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
deku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 lis 2009, o 21:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ZMC

Wzajemne położenie okręgów

Post autor: deku »

męczę sie z tym zadaniem już dłuższą chwile i nie wychodzi mi jak w odpowiedziach.

Treść:
Dla jakich wartości parametru m (m e R) okręgi \(\displaystyle{ o_{1}: (x+1)^{2} + (y-m)^{2} = 4}\) oraz \(\displaystyle{ o_{2}: (x+m)^{2} + (y-2)^{2} = 1}\) mają dokładnie jeden punkt wspólny?

Odp. ma wyjść \(\displaystyle{ m \in \{ 1 ; 2 ; \frac{3 - \sqrt{17} }{2} ; \frac{3 + \sqrt{17} }{2} \}}\)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Wzajemne położenie okręgów

Post autor: BettyBoo »

A jak to rozwiązujesz? Pokaż jakieś obliczenia to Ci powiemy co jest nie tak.

Pozdrawiam.
deku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 lis 2009, o 21:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ZMC

Wzajemne położenie okręgów

Post autor: deku »

\(\displaystyle{ S_{1}= \left(-1;m \right)}\) \(\displaystyle{ r_{1}=2}\)
\(\displaystyle{ S_{2}= \left(-m;2 \right)}\) \(\displaystyle{ r_{2}=1}\)

1.
\(\displaystyle{ \left|S_{1}S_{2} \right| = r_{1}+r_{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ \left( -m+1 \right)^{2} + \left( 2-m \right)^{2} } = 3}\)
\(\displaystyle{ \left( -m+1 \right)^{2} + \left( 2-m \right)^{2} = 9}\)

i dalej jakoś mi dziwnie wszystko wychodzi

2.
\(\displaystyle{ \left|S_{1}S_{2} \right| = r_{1}-r_{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ \left( -m+1 \right)^{2} + \left( 2-m \right)^{2} } = 1}\)
\(\displaystyle{ \left( -m+1 \right)^{2} + \left( 2-m \right)^{2} = 1}\)
to samo..
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

Wzajemne położenie okręgów

Post autor: zati61 »

edit1
ja tez nie rozumiem po co to napisalem..
Ostatnio zmieniony 17 sty 2010, o 20:16 przez zati61, łącznie zmieniany 1 raz.
deku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 lis 2009, o 21:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ZMC

Wzajemne położenie okręgów

Post autor: deku »

nie rozumiem..
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Wzajemne położenie okręgów

Post autor: BettyBoo »

zati61 pisze:\(\displaystyle{ \sqrt{z}=1 \Leftrightarrow z= \pm 1}\)
deku pisze:nie rozumiem..
Ja też nie To nie liczby zespolone...



Z pierwszego równania po rozpisaniu i uporządkowaniu wychodzi \(\displaystyle{ 2m^2-6m-4=0\ \Rightarrow \ m^2-3m-2=0}\) i dostajesz te dwa ostatnie rozwiązania (\(\displaystyle{ \Delta=17}\))

Z drugiego po rozpisaniu wychodzi \(\displaystyle{ 2m^2-6m+4=0\ \Rightarrow \ m^2-3m+2=0}\) i stąd masz dwa pierwsze rozwiązania (\(\displaystyle{ \Delta=1}\))

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ