Witam!
Ostatnio na ćwiczeniach gościu dał nam takie zadanie i zastanawiam się jak je rozwiązać.
Dane są \(\displaystyle{ |a|=2}\) \(\displaystyle{ |b|=10}\) ( chodzi o długość wektorów) oraz \(\displaystyle{ |a o b|= 12}\). Obliczyć \(\displaystyle{ |a \circ b|}\).
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Kulas.
Edit. mały błąd..
Obliczyć a x b
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Obliczyć a x b
Ostatnio zmieniony 17 sty 2010, o 17:07 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Obliczyć a x b
Witam!
Coś już nie da się wyedytować. Treść jest taka: "Oblicz \(\displaystyle{ |a \times b|}\) gdy \(\displaystyle{ |a| = 10}\) , \(\displaystyle{ |b|= 2}\) oraz \(\displaystyle{ |a o b|= 12}\). Sorry za błąd w pierwszym poście ale z pamięci pisałem Teraz na 100% jest dobrze
Pozdrawiam Kulas.
Coś już nie da się wyedytować. Treść jest taka: "Oblicz \(\displaystyle{ |a \times b|}\) gdy \(\displaystyle{ |a| = 10}\) , \(\displaystyle{ |b|= 2}\) oraz \(\displaystyle{ |a o b|= 12}\). Sorry za błąd w pierwszym poście ale z pamięci pisałem Teraz na 100% jest dobrze
Pozdrawiam Kulas.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2010, o 17:31 przez kulas2004, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Obliczyć a x b
No ładnie ładnie...emotikonki umiesz wstawiać, ale LaTeX-a używać to już nie? Lepiej popraw treść postu zanim się jaki mod zdenerwuje...
Zadanie rozwiązuje się wykorzystując definicję iloczynu skalarnego i wektorowego - znasz?
Pozdrawiam.
Zadanie rozwiązuje się wykorzystując definicję iloczynu skalarnego i wektorowego - znasz?
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Obliczyć a x b
Właśnie coś ten LaTeX nie chciał zadziałać. Chyba muszę doczytać jak on działa. Niby znam ale dalej nie wiem jak. Jak byś mogła napisać byłbym bardzo wdzięczny
Pozdrawiam Kulas.
Pozdrawiam Kulas.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Obliczyć a x b
Jeśli przez \(\displaystyle{ \alpha}\) oznaczymy kąt między wektorami a i b, to
\(\displaystyle{ |a\times b|=|a||b|sin\alpha,\ |a\circ b|=|a||b||cos\alpha|}\)
Z tych równości, danych w zadaniu oraz z jedynki trygonometrycznej wyliczysz co trzeba.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ |a\times b|=|a||b|sin\alpha,\ |a\circ b|=|a||b||cos\alpha|}\)
Z tych równości, danych w zadaniu oraz z jedynki trygonometrycznej wyliczysz co trzeba.
Pozdrawiam.