Znajdz równania stycznych do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^{2} +y ^{2}=4}\) przechodzących przez punkt P(4;-2)
Szukałem zadania w wyszukiwarce jeszcze nie ma takiego. czy środkiem okręgu będzie S(0;0) r=2 ???
Co mam zrobić żeby rozwiązać te zadanie
równiania stycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
równiania stycznych
Tak, ten okrąg ma środek o współ. (0,0).
Co dalej?
Wyznaczasz równanie stycznej przechodzącej przez punkt P w postaci ogólnej z jednym parametrem a lub b /są to niewiadome/. W tym przypadku postać ta z użyciem tylko parametru a będzie wynosić
\(\displaystyle{ ax-y-4a-2=0}\) Następnie korzystasz z wzoru na odległość punktu od prostej / \(\displaystyle{ x _{0} i y _{0}}\) w tym przypadku to współ. środka okręgu/. Następnie z tego wzoru obliczysz a, podstawisz do równania stycznej i koniec zadania .
Mam nadzieje że pomogłem
Pzdr. MM.
Co dalej?
Wyznaczasz równanie stycznej przechodzącej przez punkt P w postaci ogólnej z jednym parametrem a lub b /są to niewiadome/. W tym przypadku postać ta z użyciem tylko parametru a będzie wynosić
\(\displaystyle{ ax-y-4a-2=0}\) Następnie korzystasz z wzoru na odległość punktu od prostej / \(\displaystyle{ x _{0} i y _{0}}\) w tym przypadku to współ. środka okręgu/. Następnie z tego wzoru obliczysz a, podstawisz do równania stycznej i koniec zadania .
Mam nadzieje że pomogłem
Pzdr. MM.