proste i parametr

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

proste i parametr

Post autor: tomi140 »

Prosta l przechodzi przez pkt \(\displaystyle{ P=(-1,9) i S=(2-3).}\) Prosta k ma równanie \(\displaystyle{ 2x-y+m-1=0}\). Znajdź te wartości parametru m , dla których pkt przecięcia prostych należy do wnętrza prostokąta o wierzchołkach A=(1;-2) B=(3,-2) C=(3,1) D=(1,1).



Wyznaczyłem równanie prostej PS
y=-4x+5
Następnie stworzyłem układ równań z drugą prostą i wyznaczyłem \(\displaystyle{ x= \frac{6-m}{6}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{2m+3}{3}}\)
następnie ułożyłem równość \(\displaystyle{ 1<x<3 \wedge -2<y<1}\)

Część wspólna i wyszło mi że \(\displaystyle{ m \in (-4,5;0)}\)

a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ m \in (-1,5;0)}\)
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

proste i parametr

Post autor: zati61 »

dobrze masz, podstawmy m= -2 i funkcje przetna sie w prostokacie
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

proste i parametr

Post autor: tomi140 »

dlaczego m=-2??
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

proste i parametr

Post autor: zati61 »

bo m= -2 nalezy do twojego wyniku, a nie nalezy do wyniku "ksiazkowego".
Pokazalem ze dla m= -2, jest rozwiazaniem prawidlowym, a ze nie nalezy do wyniku ksiazkowego, wiec tam jest blad.
mozesz podstawic m= -3; m= -4; m= -4,44 i ciagle beda to prawidlowe rozwiazania,
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

proste i parametr

Post autor: tomi140 »

aha dzięki!
ODPOWIEDZ