znajdź wzór funkcji

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
natalicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 275
Rejestracja: 29 lip 2009, o 12:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

znajdź wzór funkcji

Post autor: natalicz »

punkty rownoodległe od prostej o rownaniu \(\displaystyle{ y= \frac{}{} \frac{1}{2}}\) i punktu P=\(\displaystyle{ (0, \frac{1}{2})}\) należa do wykresu funkcji f.znajdź wzór tej funkcji
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

znajdź wzór funkcji

Post autor: Crizz »

Nie bardzo rozumiem, w czym problem. Zapisz warunek, jaki musi spełniać dowolny punkt \(\displaystyle{ (x,y)}\), żeby należał do wykresu szukanej funkcji (znasz wzór na odległość dwóch punktów i na odległośc punktu od prostej?)
ODPOWIEDZ