Wyznaczyć płaszczyznę

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Tasiak12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 14 cze 2009, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Wyznaczyć płaszczyznę

Post autor: Tasiak12 »

Wyznaczyć płaszczyznę przechodzącą przez punkt (1,2,-1) oraz prostą l: x+y-z=0
2x-y+3z-6=0
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Wyznaczyć płaszczyznę

Post autor: BettyBoo »

Szukana płaszczyzna przechodzi przez prostą w postaci krawędziowej, zatem należy ona do pęku płaszczyzn wyznaczonego przez dwie podane płaszczyzny. Ponieważ żadna z nich nie spełnia warunków zadania (sprawdź), to szukana płaszczyzna ma np postać

\(\displaystyle{ a(x+y-z)+(2x-y+3z-6)=0}\)

Parametr \(\displaystyle{ a}\) wyznaczysz z warunku przynależności punktu do tej płaszczyzny.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ