Przesuwanie wektorów
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 16 sty 2010, o 11:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Trzcianka
Przesuwanie wektorów
Odcinek A=(2,-2) B=(3,-3) obracamy o kąt 60 . Jakie długości mają łuki zakreślone przez konce teko odcinka podczas obrotu.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Przesuwanie wektorów
Tzn obrót względem początku układu współrzędnych?
W takim razie wystarczy wiedzieć, co to jest miara łukowa kąta. Odległość punktu \(\displaystyle{ A}\) od początku układu jest równa \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\), wobec tego punkt \(\displaystyle{ A}\) przy obrocie wokół początku układu o kąt \(\displaystyle{ 60^\circ=\frac{\pi}{3}\ [rad]}\) zakreśli łuk długości \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}\cdot \frac{\pi}{3}}\). Analogicznie, punkt \(\displaystyle{ B}\) zakreśli łuk długości \(\displaystyle{ \sqrt{2}\pi}\)
Pozdrawiam.-- 16 sty 2010, o 15:22 --
W takim razie wystarczy wiedzieć, co to jest miara łukowa kąta. Odległość punktu \(\displaystyle{ A}\) od początku układu jest równa \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\), wobec tego punkt \(\displaystyle{ A}\) przy obrocie wokół początku układu o kąt \(\displaystyle{ 60^\circ=\frac{\pi}{3}\ [rad]}\) zakreśli łuk długości \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}\cdot \frac{\pi}{3}}\). Analogicznie, punkt \(\displaystyle{ B}\) zakreśli łuk długości \(\displaystyle{ \sqrt{2}\pi}\)
Pozdrawiam.-- 16 sty 2010, o 15:22 --