Na poniższym rysunku cztery proste rownoległe przecinaja ramiona kąta. Oblicz X.
Tu jest link do rysunku:
Podobienstwa figur
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 17 mar 2009, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 5 lis 2009, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Podobienstwa figur
Chocbym nie wiem jak liczyl wychodzi mi \(\displaystyle{ x = 16}\) a w odpowiedziach poprawny jest wynik \(\displaystyle{ x = 18}\)
Moje obliczenia to:
\(\displaystyle{ \frac{12}{5} = \frac{12+x}{9}}\)
\(\displaystyle{ x=9.6}\)
\(\displaystyle{ \frac{12}{x} = \frac{9.6}{12}}\)
\(\displaystyle{ x=15}\)
\(\displaystyle{ \frac{7.2}{9} = \frac{x}{12}}\)
\(\displaystyle{ x=9.6}\)
\(\displaystyle{ \frac{12+9.6+7.2}{12} = \frac{12+9.6+7.2+9.6}{x}}\)
\(\displaystyle{ x=16}\)
Cos mi sie zdaje, ze te ostatnie rownanie jest niewlasciwe...
Moje obliczenia to:
\(\displaystyle{ \frac{12}{5} = \frac{12+x}{9}}\)
\(\displaystyle{ x=9.6}\)
\(\displaystyle{ \frac{12}{x} = \frac{9.6}{12}}\)
\(\displaystyle{ x=15}\)
\(\displaystyle{ \frac{7.2}{9} = \frac{x}{12}}\)
\(\displaystyle{ x=9.6}\)
\(\displaystyle{ \frac{12+9.6+7.2}{12} = \frac{12+9.6+7.2+9.6}{x}}\)
\(\displaystyle{ x=16}\)
Cos mi sie zdaje, ze te ostatnie rownanie jest niewlasciwe...