Wykaż że punkty:
A=(1,3)
B=(3,1)
C=(6,4)
są wierzchołkami trójkąta prostokątnego. Oblicz pole tego trójkąta. Jak zrobić to zadanie?
Wykaż że punkty są wierzchołkami trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 333
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 75 razy
Wykaż że punkty są wierzchołkami trójkąta
Jeżeli trójkąt jest prostokątny, to iloczyn skalarny pary wektorów, tworzących kąt prosty wynosi 0. Pole trójkąta można policzyć stosując iloczyn wektorowy :
\(\displaystyle{ P = \frac {1}{2} |\vec {AB} \times \vec {AC}|}\)
\(\displaystyle{ P = \frac {1}{2} |\vec {AB} \times \vec {AC}|}\)
- Narumi
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 12 wrz 2007, o 17:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 7 razy
Wykaż że punkty są wierzchołkami trójkąta
a mozna to inaczej zrobić nie używając wektorów?
pisząc |AB| masz na myśli długość odcinka?
pisząc |AB| masz na myśli długość odcinka?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wykaż że punkty są wierzchołkami trójkąta
Np. wyznaczyć |AB|; |BC|; |AC|.
Z Pitagorasa sprawdzić, że jest prostokątny; potem pole klasycznie (połowa iloczynu przyprostokątnych).
Z Pitagorasa sprawdzić, że jest prostokątny; potem pole klasycznie (połowa iloczynu przyprostokątnych).