wyznacz współrzędne wierzchołków... Wektory

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Adasco
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 13 sty 2010, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

wyznacz współrzędne wierzchołków... Wektory

Post autor: Adasco »

Witam
Proszę Was o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch zadań.

Zadanie 1.
Dane jest równanie prostej \(\displaystyle{ y=2x-1}\), w której zawarta jest przekątna AC kwadratu ABCD oraz punkt przecięcia się przekątnych \(\displaystyle{ S=(2,3)}\). Wyznacz współrzędne wierzchołków A i C jeśli wiadomo, że bok ma długość \(\displaystyle{ 2\sqrt{10}}\)

Zadanie 2.
Wyznacz współrzędne punktu P leżącego na prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A=(2,1) i B=(-1,2)}\), którego odległość od prostej \(\displaystyle{ y=\frac{3}{4}x-2}\) jest równa \(\displaystyle{ 2}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznacz współrzędne wierzchołków... Wektory

Post autor: piasek101 »

1. Czyli przekątna ma \(\displaystyle{ 2\sqrt{1)}\cdot \sqrt 2}\)

2. Wyznacz prostą AB; z tego punkt leżący na niej ma tylko jedną niewiadomą w jego współrzędnych.
Potem ze wzoru na odległość punktu od prostej.

-- 13 stycznia 2010, 21:50 --
piasek101 pisze:1. Czyli przekątna ma \(\displaystyle{ 2\sqrt{1)}\cdot \sqrt 2}\)

2. Wyznacz prostą AB; z tego punkt leżący na niej ma tylko jedną niewiadomą w jego współrzędnych.
Potem ze wzoru na odległość punktu od prostej.
Znowu nie mogę edytować swoich postów - tam wyżej literówka powinno być \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\)-- 13 stycznia 2010, 21:51 --
piasek101 pisze:1. Czyli przekątna ma \(\displaystyle{ 2\sqrt{1)}\cdot \sqrt 2}\)

2. Wyznacz prostą AB; z tego punkt leżący na niej ma tylko jedną niewiadomą w jego współrzędnych.
Potem ze wzoru na odległość punktu od prostej.

Znowu nie mogę edytować swoich postów - tam wyżej literówka powinno być \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\)
ODPOWIEDZ