3 zadania z płaszczyznami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
filip1001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 paź 2007, o 17:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Augustów

3 zadania z płaszczyznami

Post autor: filip1001 »

Jakby ktoś potrafił to rozwiązać to byłbym wdzięczny. Zależy mi na sposobie rozwiązywania, a nie na samej odpowiedzi. Średnio mi ta geometria analityczny idzie, wiec prosiłbym raczej wszystko po kolei pisać w miarę zrozumiale. Dzięki.
1. Wyznacz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A(3;-1;2) oraz OZ.
2.Wyznacz równanie płaszczyzny przez którą przechodzą 2 proste:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y+3z-2=0\\x+y-2z+3=0\end{cases}}\) ;

\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x+y-2z+3=0\\3x+2y+z=0\end{cases}}\)
3. Znajdź punkt symetryczny do punktu A(2;3;1) względem płaszczyzny 3x-y+2z+4=0-- 14 stycznia 2010, 09:54 --Dlaczego nikt nie chce pomóc? Aż takie to trudne?
ODPOWIEDZ