Wyznaczenie punktu styczności 2 okręgów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
marcin22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 29 wrz 2006, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 7 razy

Wyznaczenie punktu styczności 2 okręgów

Post autor: marcin22 »

Witam, mam problem z policzeniem współrzędnych punktu 2 okręgów stycznych wewnętrznie których równania wynoszą \(\displaystyle{ (x-4)^{2}+(y-5)^{2}=25}\) i \(\displaystyle{ (x-7)^{2}+(y-9)^{2}=100}\).

Jako że domniemany punkt należy jednocześnie do 2 okręgów próbowałem ułożyć układ równań z równań tych okręgów ale nie dało się go rozwiązać (zawsze zostawały 2 zmienne).

Jest jakiś inny sposób żeby to policzyć?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Wyznaczenie punktu styczności 2 okręgów

Post autor: BettyBoo »

Odejmij równania stronami. Wtedy zostaje tylko x i y (kwadraty się odejmą). Otrzymujesz układ 2 równań z dwoma niewiadomymi. Możesz to rozwiązać na kilka sposobów (np wyznaczyć x z pierwszego równania i wstawić do drugiego).

Pozdrawiam.
marcin22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 29 wrz 2006, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 7 razy

Wyznaczenie punktu styczności 2 okręgów

Post autor: marcin22 »

Nie pomyślałem żeby to później podstawić jeszcze, ale po podstawieniu otrzymanego po odjęciu stron \(\displaystyle{ -6x-8y+14=0}\) do równania pierwszego z okręgów wychodzi mi na końcu równanie kwadratowe z ujemną deltą A punkt ma wyjść jeden więc chyba delta powinna wyjść zero, niestety sprawdzałem 2 razy i nie wychodzi.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Wyznaczenie punktu styczności 2 okręgów

Post autor: BettyBoo »

Pomyliłeś się. Po pomnożeniu pierwszego równania przez 9 (dla ułatwienia rachunków) i podstawieniu \(\displaystyle{ 3x=7-4y}\) otrzymujesz \(\displaystyle{ 25y^2-50y+25=0}\), co daje jeden dwukrotny pierwiastek y=1, skąd masz x=1.

Pozdrawiam.
marcin22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 29 wrz 2006, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 7 razy

Wyznaczenie punktu styczności 2 okręgów

Post autor: marcin22 »

Faktycznie pomnożenie przez 9 znacznie ułatwiło sprawę. Strasznie pogubiłem się w tych rachunkach

Dzięki serdeczne.
ODPOWIEDZ