wykazanie punktów wspólnych
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 24 mar 2008, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
wykazanie punktów wspólnych
wykaż, że proste o równaniach -3x+2-1=0 i 6x-4y+15=0 nie mają punktów wspólnych.
- Vieshieck
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 59 razy
wykazanie punktów wspólnych
\(\displaystyle{ \begin{cases} -3x+2y-1=0 / \cdot (-2) \\ 6x-4y+15=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 6x-4y+2=0 \\ 6x-4y+15=0 \end{cases}}\)
Stąd mamy 2=15 - sprzeczność
\(\displaystyle{ \begin{cases} 6x-4y+2=0 \\ 6x-4y+15=0 \end{cases}}\)
Stąd mamy 2=15 - sprzeczność