znajdz wierzcholki

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
adann
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 8 gru 2009, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3 razy

znajdz wierzcholki

Post autor: adann »

punkt a (-4,2) jest wierzcholkiem trojkata abc, ktorego dwie srodkowe zawieraja sie w prostych o rownaniach x=0 oraz x+y-2=0. Znajdz wspolrzedne pozostalych wierzcholkow tego trojkata.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

znajdz wierzcholki

Post autor: Kartezjusz »

Wskazówka:Punkt przecięcia środkowych jest środkiem ciężkości trójkąta.W tym wypadku to punkt (0,2).
Więc środek to P=(5,3).
adann
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 8 gru 2009, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3 razy

znajdz wierzcholki

Post autor: adann »

a co mi da ten srodek ciezkosci ? i w jaki sposob i co jest punkt p? :)-- 13 sty 2010, o 18:28 --obliczylem to zadanie: wykorzystujac ten srodek ciezkosci, dzieki ktoremu obliczylem punkt srodkowy odcinka BC i ze wzoru na srodek odcinka obliczylem te wspolrzedne:)
ODPOWIEDZ