znajdz rownania stycznych do okregu o rownianiu \(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}-8x-6y+21=0}\),przechodzacych przez punkt p (2,-1).
wyliczylem srodek okregu (4,3), r=2,
narysowalem wszystko na wykresie i zauwazylem ze jedna styczna ma rownianie x=2, ale nie potrafie obiczyc tej drugiej.
z gory dzieki za pomoc
rownanie stycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
rownanie stycznych
Odległość szukanej od środka okręgu ma być równa promieniowi tegoż.
Ponieważ przechodzi ona przez dany punkt to w jej równaniu powinieneś mieć jedną niewiadomą.
Ponieważ przechodzi ona przez dany punkt to w jej równaniu powinieneś mieć jedną niewiadomą.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
rownanie stycznych
d(S, od tej stycznej)=r=2
\(\displaystyle{ \frac{Axo+Byo+C}{\sqrt{A ^{2 }+B ^{2} }}=2}\) gdzie xo i yo sa wspolrzednymi kola,
i jak ma mi wyjsc a,b,c ??
\(\displaystyle{ \frac{Axo+Byo+C}{\sqrt{A ^{2 }+B ^{2} }}=2}\) gdzie xo i yo sa wspolrzednymi kola,
i jak ma mi wyjsc a,b,c ??