Równiania płaszczyzn stycznych do sfery

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
patero
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 19 gru 2009, o 13:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Równiania płaszczyzn stycznych do sfery

Post autor: patero »

Mam zadanie:
Znaleźć równania płaszczyzn stycznych do sfery o równaniu: (x+1)^2+(y-5)^2+(z+2)^2=36 i równoległych do płaszczyzny: 12x-3y+4z-8=0

Nie bardzo mam pomysł. Jakieś wskazówki?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Równiania płaszczyzn stycznych do sfery

Post autor: BettyBoo »

Płaszczyzny równoległe mają równoległe wektory normalne (można przyjąć, że równe), więc szukane płaszczyzny mają postać \(\displaystyle{ 12x-3y-4z+a=0}\). Warunek styczności: odległość środka sfery od płaszczyzny stycznej jest równa promieniowi (analogia do okręgu i prostej stycznej na płaszczyźnie).

Pozdrawiam.
patero
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 19 gru 2009, o 13:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Równiania płaszczyzn stycznych do sfery

Post autor: patero »

Ok. To już złapałem.

A mam jeszcze coś takiego:

Znaleźć równanie okręgu powstałego z przecięcia sfery (x-1)^2+(y-5)^2+(z+1)^2=100 płaszczyzną 2x-3y+6z-3=0

???
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Równiania płaszczyzn stycznych do sfery

Post autor: BettyBoo »

Oblicz \(\displaystyle{ x,y}\) lub \(\displaystyle{ z}\) z równania płaszczyzny i wstaw do równania sfery.

Jesteś pewien, że chodzi Ci o równanie, a nie o środek i promień?

Pozdrawiam.
patero
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 19 gru 2009, o 13:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Równiania płaszczyzn stycznych do sfery

Post autor: patero »

Jak będę miał środek i promień to i równanie się napisze. Tyle, że ja tak robię, ale mam 3 niewiadome na 2 równania???
matematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 574
Rejestracja: 9 lip 2007, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 356 razy
Pomógł: 14 razy

Równiania płaszczyzn stycznych do sfery

Post autor: matematix »

Jak dokończyć te 1. zadanie, tzn. jak zapisać warunek, żeby te płaszczyzny były styczne do sfery?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Równiania płaszczyzn stycznych do sfery

Post autor: BettyBoo »

patero pisze:Jak będę miał środek i promień to i równanie się napisze. Tyle, że ja tak robię, ale mam 3 niewiadome na 2 równania???
To dobrze. Przecież w równaniu okręgu występują dwie "niewiadome".
matematix pisze:Jak dokończyć te 1. zadanie, tzn. jak zapisać warunek, żeby te płaszczyzny były styczne do sfery?
Ze wzoru na odległość punktu (środka sfery) od płaszczyzny i z warunku styczności:

\(\displaystyle{ 6=\frac{|12\cdot (-1)-3\cdot 5-4\cdot (-2)+a|}{\sqrt{12^2+3^2+4^2}}}\)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ