zbiory punktów spełniających równanie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
osob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 10 sty 2010, o 17:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 2 razy

zbiory punktów spełniających równanie

Post autor: osob »

Witam
Kolejne zadanie gdzie czegos po prostu nie widze .. ehh ten p. Kiełbasa
z 185/38
'Uzasadnij że zbiór punktów których współrzędne spełniają dane równanie jest sumą dwóch prostych'

podpunkt a) zrobiłem bez problemu posługując się totalną analogią do podanego w książce przykładu
b i c nie moge za Chiny .. :D
Proszę o łopatologię jeśli można ..po kolei, powoli ;]

b)\(\displaystyle{ x^{2} - y^{2} -6y - 9= 0}\)
c)\(\displaystyle{ x^{2} - y^{2} + 10x + 4y + 21= 0}\)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2010, o 16:05 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

zbiory punktów spełniających równanie

Post autor: lukasz1804 »

b) Mamy \(\displaystyle{ x^2-(y^2+6y+9)=0}\), czyli \(\displaystyle{ x^2-(y+3)^2=0}\), tj. \(\displaystyle{ (x-(y+3))(x+(y+3))=0}\), skąd \(\displaystyle{ y+3=x}\) lub \(\displaystyle{ y+3=-x}\). Reasumując, dostajemy zbiór złożony z prostych \(\displaystyle{ y=-x-3}\) oraz \(\displaystyle{ y=x-3}\).
osob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 10 sty 2010, o 17:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 2 razy

zbiory punktów spełniających równanie

Post autor: osob »

ok, a przykład c) ? tam tez nie widze wzoru ;/
ODPOWIEDZ