Wyznacz współrzędne punktu przecięcia się prostych o równaniu y=2x+8 i y=1/3x+3
Wiem że musze zapisać z tego układ równań ale wychodzi mi zupełnie inne rozwiązanie niż powinno
przeciecie prostych
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 gru 2009, o 00:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tokyo
- Podziękował: 17 razy
przeciecie prostych
(4;9) prawde mówiąc nie pamiętam jak sie rozwiązywało tego typu równania a przypuszczam że zadanie nie jest trudne
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: St.W.
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 4 razy
przeciecie prostych
\(\displaystyle{ \begin{cases}y=2x+8 \\ y= \frac{1}{3}x+3| \cdot (-6) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}y=2x+8 \\ -6y= -2x-18 \end{cases}}\)
Teraz dodajesz tak jak pisemnie pod kreską. ("x" się wyzeruje)
\(\displaystyle{ -5y=-10}\)
Z tego wychodzi y=2 i to podstawiasz do któregokolwiek równania żeby "x" policzyć i gotowe
\(\displaystyle{ \begin{cases}y=2x+8 \\ -6y= -2x-18 \end{cases}}\)
Teraz dodajesz tak jak pisemnie pod kreską. ("x" się wyzeruje)
\(\displaystyle{ -5y=-10}\)
Z tego wychodzi y=2 i to podstawiasz do któregokolwiek równania żeby "x" policzyć i gotowe