Równanie prostej stycznej do okręgu.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
stp1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 sty 2010, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz

Równanie prostej stycznej do okręgu.

Post autor: stp1 »

Treść zadania:
Wykaż, że równanie prostej stycznej do okręgu \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} = r^{2}}\) w punkcie \(\displaystyle{ P = (x _{0}, y _{0})}\) ma postać \(\displaystyle{ xx _{0} + yy _{0} = r^{2}}\).


Nie mam w ogóle pomysłu na rozwiązanie tego zadania, w związku z czym zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Jeśli to możliwe i nie proszę o zbyt wiele, byłbym bardzo wdzięczny za rozpisanie całego zadania. Z góry dziękuję
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Równanie prostej stycznej do okręgu.

Post autor: Crizz »

Prosta przechodząca przez punkty \(\displaystyle{ (0,0)}\) i \(\displaystyle{ (x_{0},y_{0})}\) ma równanie \(\displaystyle{ y=\frac{y_{0}}{x_{0}} \cdot x}\). Styczna do okręgu w punkcie \(\displaystyle{ (x_{0},y_{0})}\) to oczywiście ta prostopadła do tej prostej, która przechodzi przez \(\displaystyle{ (x_{0},y_{0})}\). Rodzinę prostych prostopadłych do \(\displaystyle{ y=\frac{y_{0}}{x_{0}} \cdot x}\) można opisać równaniem \(\displaystyle{ y=-\frac{x_{0}}{y_{0}} \cdot x+c,c\in \Re}\). Liczbę c wyznaczamy, podstawiając do tego równania współrzędne punktu \(\displaystyle{ (x_{0},y_{0})}\): \(\displaystyle{ y_{0}=-\frac{x_{0}}{y_{0}} \cdot x_{0}+c \Rightarrow c=\frac{x_{0}^{2}+y_{0}^{2}}{y_{0}}=\frac{r^{2}}{y_{0}}}\) (gdyż \(\displaystyle{ (x_{0},y_{0})}\) jest punktem na okręgu). Ostatecznie otrzymujemy, że \(\displaystyle{ y=-\frac{x_{0}}{y_{0}} \cdot x +\frac{r^{2}}{y_{0}}}\), czyli po przekształceniach \(\displaystyle{ xx_{0}+yy_{0}=r^{2}}\).

Zastanów się teraz, dlaczego ten dowód jest niekompletny.
ODPOWIEDZ