Znajdź równanie okręgu więdząc że...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
labster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 24 wrz 2009, o 16:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 2 razy

Znajdź równanie okręgu więdząc że...

Post autor: labster »

Znajdź równanie okręgu wiedząć, że jego środek należy do prostej o równaniu \(\displaystyle{ x-y=0}\), jest on styczny do do prostej \(\displaystyle{ K : y-5=0}\) i przechodzi przez środek okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2}-8x-2y+1=0}\).

Ja ciągle nad tym zadaniem myślę, ale proszę Was o pomoc. Jeśli uda mi się je rozwiązać to na pewno zamieszczę tutaj rozwiązanie.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

Znajdź równanie okręgu więdząc że...

Post autor: anna_ »

post596136.htm
ODPOWIEDZ