Mam takie zadanie na jutro z matematyki, nie umiem sobie z nim poradzić...
Za pomoc będę bardzo wdzięczna.
Znajdź równanie okręgu o środku S, stycznym do podanego okręgu.
S=(3;-6) , (x+9)^2+(y+1)^2=4
Równanie okręgu o środku S.
- Kasia_kasiunia
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 sty 2010, o 15:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zakopane
- Podziękował: 1 raz
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Równanie okręgu o środku S.
Wykonaj przede wszystkim rysunek. Zadanie można rozwiązać na wiele sposobów. Ja proponuję taki:
Wylicz odległość między środkami obu okręgów czyli odległość między punktami (3,-6) oraz (-9,-1). Ponieważ okręgi mają być styczne to na wyliczony przed chwilą odcinek składają się promień okręgu już danego (czyli promień długości 2), reszta zaś długości odcinka to promień okręgu szukanego
Wylicz odległość między środkami obu okręgów czyli odległość między punktami (3,-6) oraz (-9,-1). Ponieważ okręgi mają być styczne to na wyliczony przed chwilą odcinek składają się promień okręgu już danego (czyli promień długości 2), reszta zaś długości odcinka to promień okręgu szukanego
- Kasia_kasiunia
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 sty 2010, o 15:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zakopane
- Podziękował: 1 raz
Równanie okręgu o środku S.
Dziękuję bardzo , Panie Sherlock'u. : )
czyli wynikiem tego zadania ma być
(x-3)^2 + (y+6)^2=11^2
(x-3)^2 + (y+6)^2=121
tak?
czyli wynikiem tego zadania ma być
(x-3)^2 + (y+6)^2=11^2
(x-3)^2 + (y+6)^2=121
tak?