Znajdź środek i promień okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach w punktach A(1,2), B(4,1), (3,-4).
proszę o rozwiązanie krok po kroku i najlepiej z odpowiedziami, bo niby robie dobrze ale mi nie wychodzi :/
okrąg opisany na trójkącie
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 gru 2009, o 16:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: narol
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 7 sty 2010, o 20:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: the Universe
- Pomógł: 1 raz
okrąg opisany na trójkącie
Podstaw współrzędne do wzoru na okrąg. Otrzymasz 3 równania z trzema niewiadomymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 gru 2009, o 16:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: narol
- Podziękował: 2 razy
okrąg opisany na trójkącie
dzięki, tylko że ja nie potrafie rozwiązywac tych układów z trzema równaniami... o_O tylko już ich zrobiłam i zawsze mam problem :/
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 7 sty 2010, o 20:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: the Universe
- Pomógł: 1 raz
okrąg opisany na trójkącie
Dziecko kochane... Jak to nie umiesz?
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 - 2ax - 2by +c = 0}\)
Podstawiasz za x oraz y. Otrzymasz wspomniane trzy równania, niewiadomych zaś będzie trzy. Nie kombinując z pierwszego wyznacz jedną niewiadomą, z drugiego drugą i podstaw te dwie do trzeciego, otrzymasz trzecią niewiadomą.
Np. z pierwszej wyznacz c, z drugiej 2a i podstaw do trzeciego równania, to otrzymasz b. Potem wrócisz do dwóch wcześniejszych i znajdziesz c oraz a.
S-środek okręgu
S(a,b)
zaś promień \(\displaystyle{ r= \sqrt{a^2+b^2 - c}}\)
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 - 2ax - 2by +c = 0}\)
Podstawiasz za x oraz y. Otrzymasz wspomniane trzy równania, niewiadomych zaś będzie trzy. Nie kombinując z pierwszego wyznacz jedną niewiadomą, z drugiego drugą i podstaw te dwie do trzeciego, otrzymasz trzecią niewiadomą.
Np. z pierwszej wyznacz c, z drugiej 2a i podstaw do trzeciego równania, to otrzymasz b. Potem wrócisz do dwóch wcześniejszych i znajdziesz c oraz a.
S-środek okręgu
S(a,b)
zaś promień \(\displaystyle{ r= \sqrt{a^2+b^2 - c}}\)