Wyznaczyć współrzędne wierzchołków trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
barwos66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 sty 2010, o 15:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: S-ce

Wyznaczyć współrzędne wierzchołków trójkąta

Post autor: barwos66 »

Witam! Mam problem w takim zadaniu:
W \(\displaystyle{ \Delta}\) ABC dany jest wierzchołek A(3 ,-2) oraz punkty M(2 ,1) i N(-1 ,3)dzielące bok BC na trzy równe części . Znaleźć współrzędne wierzchołków B i C.
Czy mógłbym prosić o jakieś wskazówki, pomocne w rozwiązaniu tego zadania:
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam!
Oloria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 7 sty 2010, o 20:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: the Universe
Pomógł: 1 raz

Wyznaczyć współrzędne wierzchołków trójkąta

Post autor: Oloria »

Możesz znaleźć współrzędne \(\displaystyle{ \vec{MN}}\), wtedy zachodzi równość:\(\displaystyle{ \vec{BM} = \vec{MN}= \vec{NC}}\), gdyż wszystkie punkty są współliniowe. Z porównania współrzędnych wektorów wyznaczysz odpowiednie współrzędne szukanych punktów.


Możesz też znaleźć prostą przechodzącą przez punkty M oraz N. Wyjdzie ci prosta w postaci: y=ax+b, możesz uzaleźnić współrzędne szukanych punktów od przykładowo x (łatwiej niż od igreka), czyli B=(x,ax+b), C=(x,ax+b). Następnie korzystasz ze wzoru na wyznaczenie współrzędnych środka odcinka i tak punkt M będzie środkiem odcinka BN, zaś N środkiem odcinka MC.


Wybierając jeden z powyższych sposobów nie potrzebujesz nawet punktu A.
barwos66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 sty 2010, o 15:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: S-ce

Wyznaczyć współrzędne wierzchołków trójkąta

Post autor: barwos66 »

Dzięki bardzo. Tak też myślałem , ale wolałem się upewnić
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ