Zbadaj wzajemne położenie okręgów opisanych równaniami:
a) \(\displaystyle{ (x-3)^2+(y+2)^2=1}\) oraz \(\displaystyle{ (x+2)^2+(y-3)^2=100}\)
b) \(\displaystyle{ (x-3)^2+(y-3)^2=(\sqrt8+1)^2}\) oraz \(\displaystyle{ (x-1)^2+(y-1)^2=1}\)
c) \(\displaystyle{ (x-1)^2+(y-3)^2=(\sqrt8+1)^2}\) oraz \(\displaystyle{ (x-5)^2+y^2=1}\)
d) \(\displaystyle{ (x+1)^2+(y+3)^2=9}\) oraz \(\displaystyle{ (x+5)^2+y^2=9}\)
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Wzajemne położenie okręgów na podstawie równań
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wzajemne położenie okręgów na podstawie równań
Wskazówka:
Dla każdej pary okręgów określ ich promienie oraz oblicz odległość pomiędzy ich środkami. Na podstawie tych informacji bez problemu określisz wzajemne położenie tych okręgów.
Dla każdej pary okręgów określ ich promienie oraz oblicz odległość pomiędzy ich środkami. Na podstawie tych informacji bez problemu określisz wzajemne położenie tych okręgów.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 16 wrz 2009, o 20:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ale o co chodzi?
- Podziękował: 1 raz
Wzajemne położenie okręgów na podstawie równań
A mógłbyś pokazać, jak rozwiązać pierwszy przykład? Wtedy już dalej sobie poradzę
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wzajemne położenie okręgów na podstawie równań
a)
- współrzędne środków okręgów i długości promieni:
\(\displaystyle{ S_{1}(3;-2) \ r_{1}=1}\)
\(\displaystyle{ S_{2}(-2;3) \ r_{2}=10}\)
\(\displaystyle{ | S_{1} S_{2}|= \sqrt{(-2-3)^{2}+(3-(-2))^{2}}=5 \sqrt{2}}\)
Ponieważ:
\(\displaystyle{ | r_{1}- r_{2}|=9 > | S_{1} S_{2}|=5 \sqrt{2}}\)
to okręgi są rozłączne wewnętrznie (tzn. jeden jest wewnątrz drugiego).
Jak masz wątpliwości to zawsze możesz zrobić sobie rysunek
- współrzędne środków okręgów i długości promieni:
\(\displaystyle{ S_{1}(3;-2) \ r_{1}=1}\)
\(\displaystyle{ S_{2}(-2;3) \ r_{2}=10}\)
\(\displaystyle{ | S_{1} S_{2}|= \sqrt{(-2-3)^{2}+(3-(-2))^{2}}=5 \sqrt{2}}\)
Ponieważ:
\(\displaystyle{ | r_{1}- r_{2}|=9 > | S_{1} S_{2}|=5 \sqrt{2}}\)
to okręgi są rozłączne wewnętrznie (tzn. jeden jest wewnątrz drugiego).
Jak masz wątpliwości to zawsze możesz zrobić sobie rysunek
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wzajemne położenie okręgów na podstawie równań
Z równania okręgu.madakon pisze:Jak określić długość promienia?
Poszukaj w zeszycie lub podręczniku ogólny wzór równania okręgu i zobacz gdzie w tym wzorze "zawarty jest" promień.