prosta w przestrzeni trójwymiarowej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ecetince
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 24 paź 2009, o 19:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

prosta w przestrzeni trójwymiarowej

Post autor: ecetince »

mam problem z tym zadaniem:
napisać równania prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P_{0}= \left(2,3,1 \right)}\) i prostopadłej do prostych \(\displaystyle{ l_{1}:x=1 , y=-1+2t , z=3t}\) i \(\displaystyle{ l_{2}: \frac{x-1}{5}= \frac{y+1}{2}= \frac{z+2}{-3}}\)

byłbym wdzięczny za pomoc
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

prosta w przestrzeni trójwymiarowej

Post autor: Kamil_B »

Potrzebny jest wektor kierunkowy \(\displaystyle{ v}\) szukanej prostej.
Wyznaczysz go licząć iloczyn wektorowy wektorów kierunkowych prostych \(\displaystyle{ l_{1}}\) oraz \(\displaystyle{ l_{2}}\).
Potem wystarczy napisac równanie parametryczne szukanej prostej
ODPOWIEDZ