na prostej L: 3x+y-5=0 znaleść punkt

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
malher89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 sty 2010, o 00:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: konin

na prostej L: 3x+y-5=0 znaleść punkt

Post autor: malher89 »

Na prostej L: 3x+y-5=0 znaleść punkt, którego odległość od punkty P(1,2) wynosi pierwiastek z 10.

Proszę o pomoc.
Mam czas do czwartku
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

na prostej L: 3x+y-5=0 znaleść punkt

Post autor: piasek101 »

P leży na danej prostej.
Zatem szukasz takiego A(x; -3x+5), że \(\displaystyle{ |AP|=\sqrt{10}}\)
malher89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 sty 2010, o 00:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: konin

na prostej L: 3x+y-5=0 znaleść punkt

Post autor: malher89 »

Mógł bym prosić o b.szegółowe wyjaśnienie , bo nie rozumiem ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

na prostej L: 3x+y-5=0 znaleść punkt

Post autor: piasek101 »

Do ostatniego równania z mojego posta wstawiasz (na jego lewą stronę) to co uzyskasz ze wzoru (patrz zeszyt, książka, net) na odległość dwóch punktów (tu A i P).

Bardziej szczegółowo już nie mogę.
malher89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 sty 2010, o 00:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: konin

na prostej L: 3x+y-5=0 znaleść punkt

Post autor: malher89 »

Dziekuje za b.szczególowa odp. Teraz juz wiem o co chodzi.
ODPOWIEDZ