Napisac rownanie plaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
asmo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 17 paź 2009, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3miasto
Podziękował: 41 razy

Napisac rownanie plaszczyzny

Post autor: asmo »

Napisac rownanie plaszczyzny przechodzacej przez srodek odcinka AB, gdzie A=(3,2,-1), B=(5,0,7) i prostopadlej do tego odcinka.

Chce skorzystac z rownania ogolnego plaszczyzny:
\(\displaystyle{ A(x-x_0)+B(y-y_0)+C(z-z_0)=0}\)

Srodek odcinka latwo znalezc, z tego punktu wezme trzy niewiadome do glownego rownania.
S=(4,1,3)

Teraz nalezy znalezc wektor prostopadly do plaszczyzny. Nalezy wykorzystac informacje, ze plaszczyzna jest prostopadla do tego odcinka. Ale musze cos zauwazyc i znalezc ten wektor.

Pozdrawiam,
zetsu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 30 kwie 2008, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żary
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

Napisac rownanie plaszczyzny

Post autor: zetsu »

A nie mozna tego odcinka potraktowac jako wektor AB [2,-2,8] ?
asmo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 17 paź 2009, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3miasto
Podziękował: 41 razy

Napisac rownanie plaszczyzny

Post autor: asmo »

Mozna, a taki banal, ze poczatkowo sam tego nie zauwazylem.
Awatar użytkownika
johanneskate
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 488
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 2 razy

Napisac rownanie plaszczyzny

Post autor: johanneskate »

Czyli ten wektor będzie wektorem normalnym płaszczyzny i wstawiamy jedynie współrzędne pkt S i mamy wynik?
ODPOWIEDZ