Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A i stycznego do obu osi układu współrzędnych, jeśli:
A(2,1)
Prosze o pomoc. Czy ktos mogłby dokładnie wytłumaczyć mi jak rozwiazać to zadanie?
Równanie okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
Równanie okręgu.
styczne do obu osi układu mówi nad, że środek tego okręgu leży na osi y=x oraz że promień okręgu w pkt (t;t) wynosi t.
\(\displaystyle{ (x-t)^2+(y-t)^2=t^2, A=(2;1) \Rightarrow t_1=1, t_2=5}\)
\(\displaystyle{ (x-t)^2+(y-t)^2=t^2, A=(2;1) \Rightarrow t_1=1, t_2=5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
Równanie okręgu.
aby był styczny zarówno do osi ox jak i oy to odległości od środka od osi ox i od osi oy muszą być równe i wynosić tyle samo co promień, narysuj sobie takie okręgi i zobacz że to musi zachodzić, reszta to już tylko rachunki