Dana jest prosta k o równaniu y=2x-3. Znajdź równanie prostej m będącej obrazem prostej k w przekształceniu:
a) \(\displaystyle{ T [- \frac{3}{2}, 0]}\)
b) \(\displaystyle{ T [0,3]}\)
c) \(\displaystyle{ T[-2,1]}\)
d) \(\displaystyle{ T[3,-3]}\)
Translacja (przekształcenia płaszczyzny)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 24 wrz 2009, o 16:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Translacja (przekształcenia płaszczyzny)
Zrobie podpunkt D) Pozostałe robi się analogicznie
\(\displaystyle{ \vec{T} [x,y]}\)
\(\displaystyle{ \Rightarrow x=3 , y=-3}\)
\(\displaystyle{ y=2x-3}\)
\(\displaystyle{ y= 2(x-3)-3 -3 \Rightarrow y=2x-12}\)
Pamiętaj, że podstawiając za x zmieniasz znak. Dlatego jest (x-3). Podstawiając za y nie zmieniasz nic. Najlepiej byłoby mi Ci wszystko wytłumaczyć na wykresie funkcji, ale nie mam teraz na to czasu niestety bo musze zrobić swoje zadania.
\(\displaystyle{ \vec{T} [x,y]}\)
\(\displaystyle{ \Rightarrow x=3 , y=-3}\)
\(\displaystyle{ y=2x-3}\)
\(\displaystyle{ y= 2(x-3)-3 -3 \Rightarrow y=2x-12}\)
Pamiętaj, że podstawiając za x zmieniasz znak. Dlatego jest (x-3). Podstawiając za y nie zmieniasz nic. Najlepiej byłoby mi Ci wszystko wytłumaczyć na wykresie funkcji, ale nie mam teraz na to czasu niestety bo musze zrobić swoje zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Translacja (przekształcenia płaszczyzny)
Hej podłączam się pod temat, bo mam tylko małe pytanko.
Czy w translacji jeżeli mamy przykład |4-x|+1 , to wektor przesunięcia jest [0,1] ?
Czy w translacji jeżeli mamy przykład |4-x|+1 , to wektor przesunięcia jest [0,1] ?
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Translacja (przekształcenia płaszczyzny)
Jeśli przesuwasz |4-x|.liquid pisze:Czy w translacji jeżeli mamy przykład |4-x|+1 , to wektor przesunięcia jest [0,1] ?