odległosc punktu A od prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 4 sty 2010, o 19:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 07:19
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 3 razy
odległosc punktu A od prostej
A może by tak skorzystać ze wzoru ?
\(\displaystyle{ d= \frac{ \left| Ax_{p}+By_{p}+C\right| }{ \sqrt{A^2+B^2} }}\)
gdzie \(\displaystyle{ P=(x_{p}, y_{p})}\) i postac ogólna prostej \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\)
\(\displaystyle{ d= \frac{ \left| Ax_{p}+By_{p}+C\right| }{ \sqrt{A^2+B^2} }}\)
gdzie \(\displaystyle{ P=(x_{p}, y_{p})}\) i postac ogólna prostej \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 4 sty 2010, o 19:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 07:19
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 3 razy
odległosc punktu A od prostej
A podstawić do wzoru to nie łaska ?
Masz problem w przekształceniu postaci kierunkowej na postać ogólną ?
Masz problem w przekształceniu postaci kierunkowej na postać ogólną ?
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 4 sty 2010, o 19:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
odległosc punktu A od prostej
3x+y+2=0 to bedzie postac ogolna tak ?
a d wyszło mi d=\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{10} }}\)
mozesz sprawdzic czy dobrze??
-- 4 sty 2010, o 21:47 --
czy dobrze wyszedł mi wynik??-- 5 sty 2010, o 12:53 --czy jest ktos kto moglby sprawdzic moj wynik ??
a d wyszło mi d=\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{10} }}\)
mozesz sprawdzic czy dobrze??
-- 4 sty 2010, o 21:47 --
czy dobrze wyszedł mi wynik??-- 5 sty 2010, o 12:53 --czy jest ktos kto moglby sprawdzic moj wynik ??