Witam,
Mam problem z takim oto zadaniem:
"W pewnym czworokącie kąt przy wierzchołku B jest dwa razy większy od kąta przy wierzchołku A Kąt przy wierzchołku C jest dwa razy wiekszy od kata przy wierzchołku B, a kąt przy wierzchołku D jest dwa razy większy od kąta przy wierzchołku C. Jaka jest rozwartość każdego kąta tego czworokąta?"
prosze o pomoc.
Jaka jest rozwartość każdego kąta tego czworokąta?
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Jaka jest rozwartość każdego kąta tego czworokąta?
x-rozwartość kąta przy wierzchołku A
2x-rozwartość kąta przy wierzchołku B
4x-rozwartość kąta przy wierzchołku C
8x-rozwartość kąta przy wierzchołku D
x+2x+4x+8x=360stopni
15x=360stopni
i z tego wyliczasz x a potem wyliczasz miary kątów
2x-rozwartość kąta przy wierzchołku B
4x-rozwartość kąta przy wierzchołku C
8x-rozwartość kąta przy wierzchołku D
x+2x+4x+8x=360stopni
15x=360stopni
i z tego wyliczasz x a potem wyliczasz miary kątów
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Jaka jest rozwartość każdego kąta tego czworokąta?
całe zadanie masz zrobione wystarczy policzyć x i podstawić