Problem z kwadratem
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Problem z kwadratem
Punkty A(1,1) i C(2, 6) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu. Znajdź pozostałe dwa wierzchołki
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Problem z kwadratem
1. Wyznaczasz punkt S, będący środkiem odcinka AC.
2. Wyznaczasz prostą AC.
3. Wyznaczasz prostą prostopadłą do prostej AC, przechodzącą przez punkt S - będzie to prosta BD ( bo zawiera ona wierzchołki B i D ).
4. Wyznasz długość odcinka |AS| i zauważasz, że długość ta jest równa długości odcinka |SB| oraz |SD|.
5. Obliczenia... dojdziesz do tego, że \(\displaystyle{ |AS|= \frac{ \sqrt{26}}{2}}\) oraz tego, że \(\displaystyle{ B=( x_{B}, -\frac{1}{5} x_{B} + \frac{19}{5})}\) i będziesz musiał rozwiązał na końcu równanie kwadratowe, z którego dostaniesz po jednej współrzędnej z wierzchołka B i D, a dalej już sobie poradzisz
2. Wyznaczasz prostą AC.
3. Wyznaczasz prostą prostopadłą do prostej AC, przechodzącą przez punkt S - będzie to prosta BD ( bo zawiera ona wierzchołki B i D ).
4. Wyznasz długość odcinka |AS| i zauważasz, że długość ta jest równa długości odcinka |SB| oraz |SD|.
5. Obliczenia... dojdziesz do tego, że \(\displaystyle{ |AS|= \frac{ \sqrt{26}}{2}}\) oraz tego, że \(\displaystyle{ B=( x_{B}, -\frac{1}{5} x_{B} + \frac{19}{5})}\) i będziesz musiał rozwiązał na końcu równanie kwadratowe, z którego dostaniesz po jednej współrzędnej z wierzchołka B i D, a dalej już sobie poradzisz
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Problem z kwadratem
Tak, wiem, ale można też wypisać równania, i tak jest chyba tez ok:
\(\displaystyle{ 2((x-2)^{2} + (y-6)^{2}) = (2-1)^{2} + (6-1)^{2}}\)
\(\displaystyle{ {(x-1)^{2 } + (y-1)^{2}} = (x-2)^{2} + (y-6)^{2}}\),
\(\displaystyle{ 2((x-2)^{2} + (y-6)^{2}) = (2-1)^{2} + (6-1)^{2}}\)
\(\displaystyle{ {(x-1)^{2 } + (y-1)^{2}} = (x-2)^{2} + (y-6)^{2}}\),