1) znajdź miary kątów trójkąta ograniczonego osią x, prostą y=-x+5 oraz prostą y=\(\displaystyle{ \sqrt{3x}}\) +7
2) zapisz równania okręgów o środkach na osi x i promieniu 4, stycznych do okręgu \(\displaystyle{ x^{2}}\) + \(\displaystyle{ y^{2}}\) =100
.
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
.
1) niebardzo, zastanów się nad tym co napisałaś.
2) narysuj sobie oś OX i zaznacz punkt x=0 i taki prowizoryczny okrąg o r=10, i teraz zastanów sie gdzie moga znalezdz sie okregi styczne do niego. Tylko 4 miejsca takie sa, a jesli promien ma miec r=4 to. ...
- napewno nie jest to prosta, a krzywa\(\displaystyle{ y=\sqrt{3x} +7}\)
2) narysuj sobie oś OX i zaznacz punkt x=0 i taki prowizoryczny okrąg o r=10, i teraz zastanów sie gdzie moga znalezdz sie okregi styczne do niego. Tylko 4 miejsca takie sa, a jesli promien ma miec r=4 to. ...
.
To piewsze zadanie przepisałam z książki, więc raczej treść jest poprawna
Mam taki wzór:
tg= \(\displaystyle{ \frac{a _{1} - a _{2} }{1 + a _{1} \cdot a _{2}}}\)
I tak:
\(\displaystyle{ a_{1}}\)=-1
\(\displaystyle{ a_{2}}\)=\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
tg= \(\displaystyle{ \frac{-1 -\sqrt{3} }{1 +(-1) \cdot \sqrt{3} }}\) = 1 (jeżeli dobrze policzyłam)
i teraz sprawdzam w tabeli wartości funkcji trygonometrycznych i wychodzi 45 stopni
pozostałe nie wychodzą mi. W odpowiedziach mam 45 stopni, 60 stopni, 75 stopni
A drugie rozwiązałam i wszystko się ok.
Kliknij na przycisk "ODPOWIEDZ" jeśli chcesz pisać nowe posty w swoim temacie. Justka.
Mam taki wzór:
tg= \(\displaystyle{ \frac{a _{1} - a _{2} }{1 + a _{1} \cdot a _{2}}}\)
I tak:
\(\displaystyle{ a_{1}}\)=-1
\(\displaystyle{ a_{2}}\)=\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
tg= \(\displaystyle{ \frac{-1 -\sqrt{3} }{1 +(-1) \cdot \sqrt{3} }}\) = 1 (jeżeli dobrze policzyłam)
i teraz sprawdzam w tabeli wartości funkcji trygonometrycznych i wychodzi 45 stopni
pozostałe nie wychodzą mi. W odpowiedziach mam 45 stopni, 60 stopni, 75 stopni
A drugie rozwiązałam i wszystko się ok.
Kliknij na przycisk "ODPOWIEDZ" jeśli chcesz pisać nowe posty w swoim temacie. Justka.
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
.
a znasz taki wzór \(\displaystyle{ a=tg\alpha}\) ?
\(\displaystyle{ a_1=tg\alpha \ \Leftrightarrow \ tg\alpha=-1 \Rightarrow \alpha=135^0 \\
a_2=tg\beta \ \Leftrightarrow \ tg\beta=\sqrt{3} \Rightarrow \beta=60^0}\)
\(\displaystyle{ a_1=tg\alpha \ \Leftrightarrow \ tg\alpha=-1 \Rightarrow \alpha=135^0 \\
a_2=tg\beta \ \Leftrightarrow \ tg\beta=\sqrt{3} \Rightarrow \beta=60^0}\)