Sprowadzić równanie do postaci kanonicznej i wskazać zamianę zmiennych.
\(\displaystyle{ 5x^2+6xy+5y^2-16x-16y-16}\)
Kompletnie nie wiem jak to zrobić. Pomocy.
Postać kanoniczna równania
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
Postać kanoniczna równania
Szczerze, to nie widzę tutaj równania ze względu na brak znaku \(\displaystyle{ =}\).
Hint
Sprowadzanie funkcji kwadratowej do postaci kanoncznej:
\(\displaystyle{ ax^2 + bx + c & = ax^2 + bx + \tfrac{b^2}{4a} - \tfrac{b^2}{4a} + c = \\ & = a\left(x^2 + 2x\tfrac{b}{2a} + \tfrac{b^2}{4a^2}\right) - \tfrac{b^2}{4a} + \tfrac{4ac}{4a} = \\ & = a\left(x + \tfrac{b}{2a}\right)^2 - \tfrac{b^2 - 4ac}{4a}= \\ \\ a\left(x + \tfrac{b}{2a}\right)^2 - \tfrac{\Delta}{4a}}\)
Pozdrawiam.
Hint
Sprowadzanie funkcji kwadratowej do postaci kanoncznej:
\(\displaystyle{ ax^2 + bx + c & = ax^2 + bx + \tfrac{b^2}{4a} - \tfrac{b^2}{4a} + c = \\ & = a\left(x^2 + 2x\tfrac{b}{2a} + \tfrac{b^2}{4a^2}\right) - \tfrac{b^2}{4a} + \tfrac{4ac}{4a} = \\ & = a\left(x + \tfrac{b}{2a}\right)^2 - \tfrac{b^2 - 4ac}{4a}= \\ \\ a\left(x + \tfrac{b}{2a}\right)^2 - \tfrac{\Delta}{4a}}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 23 lis 2009, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 5 razy
Postać kanoniczna równania
Po pierwsze to nie ma równania tylko jakiś zapis, na razie z kropeczkami na końcu.
Równanie należy sprowadzić do postaci:
\(\displaystyle{ (a_1x+b_1y+c_1)^2+(a_1x+b_1y+c_1)^2=\ldots}\)
jeśli rozwiniemy powyższe to możemy założyć, że:
\(\displaystyle{ a_1=1,a_2=b_2=2,b_1=-1,c_2=-4,c_1=0}\)
proponowane podstawienie zmiennych to:
\(\displaystyle{ w_1=a_1x+b_1y,w_2=a_2x+b_2y}\)
pod warunkiem, że \(\displaystyle{ {D(w_1,w_2)\over D(x,y)}\neq0}\)
A to co otrzymamy jest równe punktowi.
BTW:Jeśli równanie kończyłoby się na \(\displaystyle{ =r^2}\) to dostalibyśmy przesunięty i obrócony okrąg.
Pozdrawiam,
Grzesiek
Równanie należy sprowadzić do postaci:
\(\displaystyle{ (a_1x+b_1y+c_1)^2+(a_1x+b_1y+c_1)^2=\ldots}\)
jeśli rozwiniemy powyższe to możemy założyć, że:
\(\displaystyle{ a_1=1,a_2=b_2=2,b_1=-1,c_2=-4,c_1=0}\)
proponowane podstawienie zmiennych to:
\(\displaystyle{ w_1=a_1x+b_1y,w_2=a_2x+b_2y}\)
pod warunkiem, że \(\displaystyle{ {D(w_1,w_2)\over D(x,y)}\neq0}\)
A to co otrzymamy jest równe punktowi.
BTW:Jeśli równanie kończyłoby się na \(\displaystyle{ =r^2}\) to dostalibyśmy przesunięty i obrócony okrąg.
Pozdrawiam,
Grzesiek
Ostatnio zmieniony 16 sty 2010, o 10:46 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Reklama.
Powód: Reklama.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
Postać kanoniczna równania
OK, jeszcze raz od początku z prawidłowym rozwiązaniem, do którego nie potrafię dojść .
\(\displaystyle{ 5x^2+6xy+5y^2-16x-16y-16=0}\)
Postać kanoniczna:
\(\displaystyle{ x"^2+4y"^2=16}\)
Zamiana zmiennych:
\(\displaystyle{ x"= \frac{ \sqrt{2} }{2}(-x-y)}\), \(\displaystyle{ y"= \frac{ \sqrt{2} }{2}(-x-y+2)}\)
Tak na marginesie, jestem tą sama osobą, która założyła wątek.
\(\displaystyle{ 5x^2+6xy+5y^2-16x-16y-16=0}\)
Postać kanoniczna:
\(\displaystyle{ x"^2+4y"^2=16}\)
Zamiana zmiennych:
\(\displaystyle{ x"= \frac{ \sqrt{2} }{2}(-x-y)}\), \(\displaystyle{ y"= \frac{ \sqrt{2} }{2}(-x-y+2)}\)
Tak na marginesie, jestem tą sama osobą, która założyła wątek.