Napisz równanie prostej
Napisz równanie prostej
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A(0,0)}\), której odległość od punktu \(\displaystyle{ B(4,0)}\) jest równa\(\displaystyle{ \sqrt{7}}\)
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Napisz równanie prostej
wskazówka. Skorzystaj ze wzoru na odległość punktu od prostej (\(\displaystyle{ d=\frac{|Ax_p+By_p+C|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)) oraz zauważ, że równanie ogólne prostej w tym przypadku wygląda następująco \(\displaystyle{ Ax-y=0}\).
Napisz równanie prostej
zrobiłem tak zauważyłem również że \(\displaystyle{ b=0}\) tylko z tym że bardzo dziwny wynik wyszedł dlatego proszę o pomoc
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Napisz równanie prostej
\(\displaystyle{ \sqrt{7}=\frac{|4A|}{\sqrt{A^2+(-1)^2}} \\
\sqrt{7(A^2+1)}=|4A|\\
7A^2+7=16A^2\\
A=\frac{\sqrt{7}}{3} \vee A=-\frac{\sqrt{7}}{3}}\)
czy to jest ten dziwny wynik?
\sqrt{7(A^2+1)}=|4A|\\
7A^2+7=16A^2\\
A=\frac{\sqrt{7}}{3} \vee A=-\frac{\sqrt{7}}{3}}\)
czy to jest ten dziwny wynik?