odległość między dwiema płaszczyznami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
paweko1313
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 23 gru 2009, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: niedaleko
Podziękował: 2 razy

odległość między dwiema płaszczyznami

Post autor: paweko1313 »

Mógłby ktoś sprawdzić to zadanie : 10. Obliczyc odległosc miedzy równoległymi płaszczyznami 30x−32y+24z−75 = 0, 15x − 16y + 12z − 25 = 0.
Mi cały czas wychodzi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) a w odpowiedzi jest \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\)
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

odległość między dwiema płaszczyznami

Post autor: Kamil_B »

Pewnie błąd w odpowiedziach. Mi też wyszło \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
mekeyn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 14 sty 2012, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 2 razy

odległość między dwiema płaszczyznami

Post autor: mekeyn »

ja mam pytanie, z której płaszczyzny podstawiamy współrzędne wektora normalnego do wzoru? Te większe czy te mniejsze? Podstawiłem raz z pierwszej płaszczyzny to wyszło 2 a jak wziołem z drugiej to wyszło 1 : ( Prosze o pomoc i wytłumaczenie.
ODPOWIEDZ