równiania prostych w rownoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 310
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 81 razy
- Pomógł: 2 razy
równiania prostych w rownoległoboku
Mając dane równania prostych zawierających dwa boki równoległoboku: x − 3y =0 i 2x + 5y + 6 = 0, oraz współrzędne jednego z wierzchołków: C(4,−1), napisać równania prostych zawierających pozostałe boki równoległoboku.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 2 sty 2010, o 16:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Żywiec
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
równiania prostych w rownoległoboku
Musisz napisać równania prostych równoległych do tych podanych prostych przechodzących przez punkt C
x − 3y =0
proste równoległe do tej prostej mają równanie y=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)x+b
za pomocą C wyliczasz b => -1=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)*4+b
dostajesz równanie trzeciego boku : y=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)x-1\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)
podobnie to drugie:
2x + 5y + 6 = 0 proste równoległe do tej prostej y= -\(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\) x +m
-1= -\(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\)*4+m wyliczasz m
dostajesz równanie drugiej prostej: y= -\(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\) x +\(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)
x − 3y =0
proste równoległe do tej prostej mają równanie y=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)x+b
za pomocą C wyliczasz b => -1=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)*4+b
dostajesz równanie trzeciego boku : y=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)x-1\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)
podobnie to drugie:
2x + 5y + 6 = 0 proste równoległe do tej prostej y= -\(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\) x +m
-1= -\(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\)*4+m wyliczasz m
dostajesz równanie drugiej prostej: y= -\(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\) x +\(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)