Równianie oglne prostej k

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kafka819
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 11:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tomaszów Maz

Równianie oglne prostej k

Post autor: kafka819 »

Pewne zadanie:
Prosta przechodzi przez punkty P(2,2) i Q(-1,0), wyznacz równianie ogólne tej prostej.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10217
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Równianie oglne prostej k

Post autor: Dasio11 »

\(\displaystyle{ f(x)=ax+b \\
a=\frac{2-(-1)}{2-0} \\
b=f(x)-ax}\)
lozd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 8 lis 2009, o 20:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Pomógł: 1 raz

Równianie oglne prostej k

Post autor: lozd »

wzór na równanie ogólne: y=ax+b

P(2,2)
Q(-1,0)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2=2a+b \\ 0=-a+b \end{cases}}\)

rozwiąż ten układ, podstaw do wzoru i gotowe
mati1024
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 2 sty 2010, o 13:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 25 razy

Równianie oglne prostej k

Post autor: mati1024 »

lozd, napisałeś wzór na równanie KIERUNKOWE prostej. Równanie ogólne to Ax + By + C = 0.
Dlategoteż, rozwiązanie lozda należy doprowadzić do takiej postaci.



Można też skorzystać z równania prostej przechodzącej przez 2 punkty:
\(\displaystyle{ (x - x_{1})(y _{2} - y _{1}) = (y - y_{1})(x _{2} - x_{1}}\)
w naszym wypadku x1=2; y1=2; x2=-1; y2=0
Otrzymujemy: \(\displaystyle{ -2(x - 2) = -3(y - 2)\\
-2x + 4 = -3y + 6\\
2x - 3y + 2 = 0}\)
ODPOWIEDZ