Równanie ogólne prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kafka819
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 11:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tomaszów Maz

Równanie ogólne prostej

Post autor: kafka819 »

Przy wyznaczaniu równiania mam pewien problem. W zadaniu podane są punkty \(\displaystyle{ A(0,8)}\) i \(\displaystyle{ B(2,4)}\), po wyliczeniu wychodzi mi że \(\displaystyle{ a = -2, b=8}\) , wtedy podstawiam pod wzór ogólny ( \(\displaystyle{ Ax+BY+C=0}\)) . Ale jednak moja odpowiedz różni się od tej w ćwiczeniach. W ćw. jest odpowiedz \(\displaystyle{ 2x+y-8=0}\). więc gdzie zniknął minus przy \(\displaystyle{ 2}\) i dlaczego \(\displaystyle{ b}\) jest na miejscu \(\displaystyle{ c}\).. ? Jeżeli ktoś może to prosze o wytłumaczenie tego. z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 15 sty 2012, o 22:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Równanie ogólne prostej

Post autor: tometomek91 »

Twoja prosta to:
\(\displaystyle{ y=ax+b\\
y=-2x+8}\)

Przenieś wszystko na lewą stronę i powinno być już jasne...
kafka819
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 11:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tomaszów Maz

Równanie ogólne prostej

Post autor: kafka819 »

Już wiem gdzie robiłam błąd. Dziękuje bardzo
ODPOWIEDZ