Dla jakich wartości parametru m okręgi są wewnętrznie stycz?
Dla jakich wartości parametru m okręgi są wewnętrznie stycz?
Dla jakich wartości parametru m okręgi: \(\displaystyle{ o_1:(x-m)^{2}+(y+4)^{2}=8}\) oraz \(\displaystyle{ o_2:(x-2)^{2}+(y+m)^{2}=2}\) są wewnętrznie styczne? Oblicz współrzędne punktu styczności.
Ostatnio zmieniony 3 sty 2010, o 14:31 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex]. Staraj się lepiej dobierać działy.
Powód: Poprawa wiadomości. Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 31 gru 2009, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czarnia/Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 2 razy
Dla jakich wartości parametru m okręgi są wewnętrznie stycz?
z pierwszego okręgu masz \(\displaystyle{ S(m;-4)}\) i \(\displaystyle{ r = 2\sqrt{2}}\)
z drugiego okręgu masz \(\displaystyle{ S(2;-m)}\) i \(\displaystyle{ r = \sqrt{2}}\)
Okręgi mają być stycznie wewnętrzne, czyli musisz obliczyć róźnicę promieni
\(\displaystyle{ r _{1} - r_{2} = 2 \sqrt{2} - \sqrt{2} =2}\)
Jak sobie narysujesz te okręgi, to zobaczysz, że te 2 jest to odległość pomiędzy środkami obu okręgów.
Więc odległość między środkami przyrównujesz 2 : \(\displaystyle{ | S_{1} S _{2} | = 2}\)
i z tego obliczasz m
z drugiego okręgu masz \(\displaystyle{ S(2;-m)}\) i \(\displaystyle{ r = \sqrt{2}}\)
Okręgi mają być stycznie wewnętrzne, czyli musisz obliczyć róźnicę promieni
\(\displaystyle{ r _{1} - r_{2} = 2 \sqrt{2} - \sqrt{2} =2}\)
Jak sobie narysujesz te okręgi, to zobaczysz, że te 2 jest to odległość pomiędzy środkami obu okręgów.
Więc odległość między środkami przyrównujesz 2 : \(\displaystyle{ | S_{1} S _{2} | = 2}\)
i z tego obliczasz m
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2011, o 16:43 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 9 wrz 2011, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ZT
- Podziękował: 36 razy
Dla jakich wartości parametru m okręgi są wewnętrznie stycz?
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{2} - \sqrt{2}}\) to nie jest 2