Witam, nurtuje mnie jedno zadanie. (Tak jest sylwester, ale mam domowego, nie rozwiązałem tego zadania do 20 i teraz mnie 'męczy' że nie umiem tak prostego zadania)
środek okręgu przechodzącego przez punkty \(\displaystyle{ A=(3,0)}\) i \(\displaystyle{ B=(0,1)}\) nalezy do prostej \(\displaystyle{ y=x+2}\). Znajdź równanie tego okręgu.
Dziękuję z góry i pozdrawiam !
Równanie okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 07:19
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Równanie okręgu
Środek okręgu nie ma nóżek i przez nic przechodzić nie może
Podaj jeszcze raz treść, bo na razie jest bez sensu
Pozdrawiam.
EDIT: no tak, teraz to ma sens...
Podaj jeszcze raz treść, bo na razie jest bez sensu
Pozdrawiam.
EDIT: no tak, teraz to ma sens...
Ostatnio zmieniony 31 gru 2009, o 22:59 przez BettyBoo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Równanie okręgu
Wspołrzedne srodka: S=(a;a+2), bo lezy na danej prostej, tzn dla każdego x-a przyjmuje wartość x+2 (w naszym wypadku jest to zmienna "a").
Układamy rownanie:
\(\displaystyle{ (x-a)^{2}+(y-a+2)^{2}=r^{2}}\)
Mamy dane dwa punkty, ich wspolrzedne spelniaja to rownanie, więc podstawiamy odpowiednio za x i y:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (3-a)^{2}+(0-a+2)^{2}=r^{2} \\ (0-a)^{2}+(1-a+2)^{2}=r^{2} \end{cases}}\)
Po wyliczeniu:
a=3, r=5.
Układamy rownanie:
\(\displaystyle{ (x-a)^{2}+(y-a+2)^{2}=r^{2}}\)
Mamy dane dwa punkty, ich wspolrzedne spelniaja to rownanie, więc podstawiamy odpowiednio za x i y:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (3-a)^{2}+(0-a+2)^{2}=r^{2} \\ (0-a)^{2}+(1-a+2)^{2}=r^{2} \end{cases}}\)
Po wyliczeniu:
a=3, r=5.
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 07:19
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 3 razy
Równanie okręgu
BettyBoo--> ograniczaj alko (no offence)
tomek> uhhh aż mi ulżyło ! Dziekuję !
Wszystkim życzę szczęśliwego Nowego Roku!
tomek> uhhh aż mi ulżyło ! Dziekuję !
Wszystkim życzę szczęśliwego Nowego Roku!