Uzasadnienie że prosta jest styczna do okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Uzasadnienie że prosta jest styczna do okręgu

Post autor: Bartek1991 »

Prosta o równaniu x+3y - 17 = 0 jest styczna do okręgu o środku w punkcie S=(-1,-4).
c) Uzasadnij, że prosta o równaniu 9x + 13y - 89 = 0 jest styczna do tego okręgu.

Dwa pierwsze podpunkty rozwiązałem...ale w tymc) czy jedyną metodą jest wyznaczenie y tej prostej, wrzucenie jej do równania okręgu i wykazanie, że owe równanie ma 1 rozwiązanie, czyli delta=0 ?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Uzasadnienie że prosta jest styczna do okręgu

Post autor: BettyBoo »

Warunek styczności: Odległość środka okręgu od prostej stycznej jest równa długości promienia.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ