znajdź wierzchołki

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
moniczka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 12 gru 2009, o 16:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: narol
Podziękował: 2 razy

znajdź wierzchołki

Post autor: moniczka92 »

Znając wierzchołki A=(16,-6) i C=(20,22) rombu ABCD, znajdź dwa jego pozostałe wierzchołki B i D, wiedząc ponadto, że bok rombu ma długość 20.

obliczyłam że:
- prosta przechodząca przez A i C to: l:7x-y-118=0
- środek S(18,8)
- prosta prostopadła do l i przechodząca przez S to k: x+7y-74=0, z tego wyznaczam D(74-7y, y)

i później mi nic nie wychodzi :/
próbowałam w ten sposób, że d(D,l)= \(\displaystyle{ \left|SD \right|}\) ale wszystko mi się skróciło :/

ktoś pomoże ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

znajdź wierzchołki

Post autor: piasek101 »

Wyznacz punkty wspólne okręgu o środku w A i promieniu 20 z prostą (k) - to szukane.
ODPOWIEDZ