Odległość prostej od początku uk. wsp.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Odległość prostej od początku uk. wsp.

Post autor: Bartek1991 »

Dany jest punkt A=(-1,2). Znajdź równanie takiej prostej przechodzącej przez punkt A, że odległość początku układu współrzędnych od tej prostej jest równa 1.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Odległość prostej od początku uk. wsp.

Post autor: piasek101 »

Szukana \(\displaystyle{ y=ax+(2+a)}\) i z podanej odległości wyznaczysz (a).

Sprawdzić czy jakaś pionowa nie spełni warunków zadania.
Bartek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy

Odległość prostej od początku uk. wsp.

Post autor: Bartek1991 »

A dlaczego wyraz wolny jest równy b=a+2 ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Odległość prostej od początku uk. wsp.

Post autor: piasek101 »

Bo szukana przechodzi przez A(-1;2)
ODPOWIEDZ