równanie prostej prostopadłej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
xjustyna92x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 22 gru 2009, o 11:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ropczyce

równanie prostej prostopadłej

Post autor: xjustyna92x »

Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej: y=4 i przechodzącej przez punkt P(2,2).

Prosze pomocy z dokładnym wyjaśnieniem.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

równanie prostej prostopadłej

Post autor: JankoS »

Prosta prostopadła do wykresu funkcji stałej ma równanie x = m (nie jest to funkcja!). Tutaj m = 2, więc prosta ma równanie x = 2.
xjustyna92x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 22 gru 2009, o 11:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ropczyce

równanie prostej prostopadłej

Post autor: xjustyna92x »

Tylko jak to wszystko odpowiednio zapisać?
ODPOWIEDZ